EVENWEGWIJZER
info@evenwegwijzer.nl
belgian-flag-1158171

Rust en avontuur in de Ardennen

Voor iedereen is er wat te doen in de Belgische Ardennen. Je kunt hier survivallen of heerlijk tot rust komen. ’s Winters kan men hier volop skiën en een warm mineraalwaterbad zorgt ervoor dat de vakantiekriebels naar boven komen. Het gebied omringt door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland heeft een afwisselend landschap met een prachtige natuur en historische dorpjes. Meestal wordt hier Franstalig gesproken. Voor de Hollanders ligt de Ardennen net over de grens van Maastricht en Luik en is makkelijk in een korte tijd te bereiken.

Hoe kun je de Ardennen ontdekken? Pak de kaart van de Ardennen. Neem als uitvalsbasis Dinant, en navigeer met een omtrek van vijftig kilometer.  Uit verschillende hoeken is de Ardennen te ontdekken. Een van de mogelijkheden is een bootje huren (zonder vaarbrevet) en is voor iedereen toegankelijk. Bekende plaatsen zijn onder andere Dinant, Spa en op de rand van de Ardennen de grotten van Han die een stelsel vormen van onderaardse grotten in Han-sur-Lesse nabij Rochefort. We nemen de afslag Dinant.

Het eerste wat in Dinant opvalt is de rotswand met daarop de Citadel, die uitkijkt boven het middeleeuws stadje en de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw (Le Collégiale Notre-Dame) die gebouwd is in de gotische stijl. Het gebedshuis langs de oevers van de Maas domineert door zijn peervormige klokkentoren, die aanvankelijk bestemd was voor het stadhuis. De buitenkant is volledig opgetrokken in grijze kalksteen. De gigantische glas-in-loodramen zijn door het tegenlicht, binnen de kerk het beste te aanschouwen. Het gebouw uit de dertiende eeuw wordt in de rug gesteund door de enorme rotswand van Dinant met daarop de Citadel.

dinant-358568

De Citadel is gebouwd op de rots van het charmante stadje en nodigt uit voor een bezoek. Het fort is te bereiken met de auto of met een kabelbaan. Voor de klimmers bestaat de mogelijkheid om de ruim 400 treden naar de top te trotseren. Het spreekt voor zich, dat je over een goede conditie moet beschikken. Eenmaal boven gekomen word je wel beloond met een prachtig uitzicht over het historische plaatsje en haar omgeving. In het museum van de Citadel is de geschiedenis te herbeleven. Dinant heeft meer. Veel bezienswaardigheden zijn de moeite waard om deze te bezoeken. Het stadje bestaat uit twee delen dat verbonden wordt door de Charles de Gaulle-brug vernoemd naar de beroemde Franse generaal. Dinant is ook de geboorteplaats van Adolphe Sax, een Belgische bouwer van muziekinstrumenten. Zijn grootste bekendheid heeft hij te danken aan zijn uitvinding van de saxofoon. Zijn geboortehuis is nog steeds te bezichtigen.

In Dinant wordt je overspoeld met een indrukwekkende geschiedenis. Een wandeling maken door het centrum met z’n smalle straatjes, die evenwijdig aan de Maas lopen mag je zeker niet missen. Langs de rivier zijn vele terrasjes te vinden waarbij je onder het genot van een goed glas en een exquise versnapering kan genieten van het uitzicht. Wie Dinant, bezoek moet er niet op rekenen dat hij of zij de enige toerist is. Uit alle windstreken komen mensen op dit stadje af.

dinant-4582859

Een van de bekende steden in de Ardennen is Spa. De meeste kennen het van het mineraalwater. Sommige geloven voor lichaam en geest in een genezende werking. De stad heeft een bepaalde sfeer door de statige huizen. Spa straalt nog de grandeur uit van oude adellijke families die door de eeuwen heen kwam kuren. In de loop van de tijd is de naam Spa nauw verbonden aan wellness en beauty behandelingen. In verschillende thermale ruimtes, baden, sauna’s kun je hier heerlijk tot rust komen.

spring-water-3723218