Bezienswaardigheden bezichtigen en de bourgondische sfeer proeven van een oude stad. Dat kan alleen in Maastricht. Stad aan de kolkende Maas, stad met traditie en een eigen gezicht, zoals Benny Neyman zo mooi kon vertolken in het lied “Ode aan Maastricht”. Op weg naar het zuiden, zie je in de omgeving van Meerssen de Limburgse heuvels opgloeien en geeft direct het ultieme vakantiegevoel. We overnachten in Houthem St. Gerlach gelegen nabij Valkenburg. Vanuit het hotel rij je binnen een kwartiertje naar de parkeergarage onder de Vrijthof, het bekendste plein van Nederland. Volgens velen het gezelligste plein. Uiteraard komt dat ook door André Rieu die met zijn Johann Strauss Orkest elke zomer zijn muziek over het plein laat walsen maar zover is nog niet.
Eerst een fikse wandeling maken door de stad is het plan maar nadat we de parkeergarage hadden verlaten stranden we al In Den Ouden Vogelstruys, een van de oudste cafés van Maastricht. “Eve nao de Struys hoort erbij! In de hoeskamer vaan Mestreech is iedereen welkom” is het motto van het horeca-etablissement op de Vrijthof. We nemen plaats op het terras en bestellen, ja hoe kan het ook anders, een echt Limburgs biertje. Een biertje waar verbondenheid, natuurlijke ingrediënten en kwaliteit samenkomen volgens de brouwerij. De terrassen van alle horecagelegenheden op het plein zijn vol. Na ons biertje trekken we de stoute schoenen aan om een aantal monumenten te gaan bezichtigen.
Onze route gaat via het Onze Lieve Vrouweplein. Het plein wordt door de Onze Lieve Vrouwe basiliek gedomineerd. Het is de eerste bezichtiging van de dag maar we hebben meer oog voor de gezellige terrassen en worden weer geconfronteerd met de bourgondische sfeer die we al hadden geproefd op het Vrijthof. Het Onze Lieve Vrouweplein herinnert aan Koningsdag 2022. Op dit plein werd Koning Willem Alexander en zijn familie getrakteerd op een miniconcert van André Rieu. Nadat we met moeite een plekje hadden gevonden op een van de terrassen kwamen we tot de conclusie dat Maastricht op de bonnefooi te bekijken geen goeie optie is. Op elke hoek van de stad is het gezellig en blijf je overal hangen. Het beste is om je door een gids te laten begeleiden. Tijdens de lunch hebben we de plannen veranderd en besloten we op deze zonovergoten dag er bourgondische dag van te maken en de hotspots te laten voor wat het is.
De historische kerken en de mooie monumenten bezoeken stond de tweede dag op het programma en hebben we het bourgondische leven even achter ons gelaten. De schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek, de boekhandel in de Dominicanenkerk, het Dinghuis, het Stadhuis, de Sint Servaasbrug en de Helpoort, de oudste stadspoort uit de dertiende eeuw zijn allemaal monumenten die je gezien moet hebben. We sluiten de dag af met zuurvlees en frites, een typisch Maastrichts gerecht (op z'n Maastrichts 'zoervleis') Het vlees gemarineerd in azijn lijkt op stoofvlees of hachee. Een glas rode wijn of een goed abdijbier past hier goed bij. Wie nog een dag over heeft kan nog lekker gaan winkelen in de Stokstraat of de Rechtstraat. Een paar dagen naar Maastricht is altijd tekort.